KIMBEROSE – OUT

‘Kimberose’ is de artiestennaam van de Franse zangeres en songschrijfster Kimberly Kitson-Mills, dochter van een Engelse vader en een Ghanese moeder die naar Parijs immigreerde. Deze artiestennaam is afkomstig van ‘Kimber ose’ waarbij ‘oser’ het Franse woord is voor ‘durven, riskeren, wagen’. In 2017 debuteerde ze op plaat met de release van een eerste EP “It’s Probably Me” waarna begin 2018 al snel een eerste full-cd volgde die de titel “Chapter One” kreeg.

Daar komt nu een opvolger voor met het 14 liedjes tellende tweede album “Out” met dertien nummers in de Engelse taal en aan het einde ook nog één Franstalig chanson met “L’Envie De Valser”. Kimberly is dan ook perfect tweetalig opgevoed. Twee van de nummers uit “Out” hebben we hier op video toegevoegd: de eerste single “Back On My Feet” en een live-uitvoering van de ballad “Weak And OK”. De warme jazzy soulstem met een soms pijnlijk klinkende snik van Kimberly Kitson-Mills roept bij ons fijne herinneringen op aan enkele legendarische R&B- en soulgrootheden als Nina Simone, Amy Winehouse, Lauryn Hill en Billie Holiday.

De instrumentalisten die haar begeleiden bij de songs op “Out” zijn gitaristen Thomas Coeuriot en Sébastien Chouard, bassist Laurent Vernerey, toetsenist Cyril Barbessol en drummer Régis Ceccarelli die ook de rol van albumproducer voor zijn rekening neemt. Daarnaast spelen er op dit album ook blazers en strijkers mee en is er een trio backing vocalisten met Beverly Bardo, Stefan Filey en Rycko Filet.

Of deze met de fraaie looks van haar moeder geërfde Kimberly Kitson-Mills op haar eigen indringende priemende ogen doelt weten we niet, maar in de eerste song na de single “Back On My Feet” krijgen we op het album al meteen serieuze “Warning Signs” waar we maar mits veel moeite aan kunnen ontkomen via de daaropvolgende R&B-song “Escape”. De klassieke soulmuziek waarin gekwetste zielen en zwakheden steeds weer uitvergroot worden kreeg ze tijdens haar jeugdjaren met de paplepel toegediend en dat heeft nu ook zijn sporen nagelaten in enkele nummers op dit album. Voorbeelden hiervan zijn de songs “Sober”, “Thin Air” en “Fire”, terwijl er bij de ritmische song “Only Lessons” elektronische synthesizerklanken gebruikt worden.

Verder zijn er ook nog de aan Norah Jones herinnerende akoestische pianoballads “By The Sun” en “Keep On Loving”. Bij het nummer “Pull Me Down” denken wij dan weer meteen aan het jazzy R&B-werk van de Britse soulzangeres Lianne La Havas. In het persoonlijke autobiografische nummer “We Never Said Goodbye” blikt ze terug op de getroubleerde relatie met haar vader die al van haar moeder scheidde toen Kimberly amper twee jaar was. Dit is een sentimentele song die niet zou misstaan op het repertoire van de Britse zangeres Adèle. Zoals u kan lezen zit er behoorlijk veel variatie in de nummers op “Out” van ‘Kimberose’ en kan het in de toekomst met haar nog alle kanten uitgaan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Freedonia Entertainment
Distr.: PIAS

video